stip stip1 stip2

 

Darko Stipešević, mladi i agilni zagrebački graditelj i restaurator, autor je četrdesetak gudačkih instrumenata - violina i viola - danas u vlasništvu više istaknutih hrvatskih glazbenika. Rođen 1974. u Slavonskom Brodu, potekao iz razreda Slavka Domitrovića u Radionici za gradnju i restauraciju glazbala Franjo Schneider pri Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu, tijekom petnaestogodišnje karijere profilirao se u cijenjenoga majstora-graditelja, čiji vrsni instrumenti žive intenzivne živote na koncertnim pozornicama Hrvatske i svijeta, u rukama solista i vrhunskih komornih te orkestralnih glazbenika.

Usavršavao se u majstorskoj radionici Johannesa Galića u njemačkom Reutlingenu, a od 2002. djeluje u Majstorskoj radionici Schneider u Zagrebu.

Tu se nadovezuje na glasovitu graditeljsku, restauratorsku i istraživačku tradiciju Franje Schneidera (čija je vrijedna Zbirka pohranjena u prostorima Radionice), a započinje i vrijednu suradnju s dr. Alojzijem Sederom, uglednim graditeljem lutnji i gitara. Prateći njegov doktorski rad s područja akustike, Stipešević u vlastitu graditeljsku praksu uvodi nekolicinu recentnih znanstvenih metoda za određivanje kvalitete tona gudačkih glazbala.

Autor je četrdesetak gudačkih instrumenata - violina i viola - danas u vlasništvu istaknutih hrvatskih glazbenika poput Marka Genera, Krešimira Pustičkog, Hrvoja Philipsa, Milana Čunka, Marina Dujmića, Vlatke Peljhan te mnogih drugih.

 

stip3 stip4 stip5 stip7

 

Restaurirao je više povijesnih instrumenata poput violine Pochette s početka 17. stoljeća, pohranjene u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Kao restaurator surađuje s najboljim hrvatskim solistima, komornim ansamblima i orkestrima, a na impresivnom popisu klijenata među ostalima nalaze se violinisti Tonko Ninić i Goran Končar, violončelist Valter Dešpalj, Zagrebački kvartet, Zagrebački solisti, Orkestar Opere HNK-a u Zagrebu, Zagrebačka filharmonija, Hrvatski barokni ansambl i mnogi drugi.

Posebnu pozornost posvećuje mladim glazbenicima, nerijetko ih podupirući instrumentima, popravcima i drugim uslugama iz profesije.


Kontakt:

Adresa: Rujanska 4, 10 000 Zagreb, Hrvatska
Mob.: +385 (0)91 737 6819
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

template joomla by JoomSpirit